Τέχνη και Ιεροτελεστία 
Η Αφή και Παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας

 

>

 

Οι ιέρειες και η εικαστική έκθεση στο κτίριο
“Κωστής Παλαμάς”

 

Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας έγινε και το επερχόμενο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η Παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας, συμπίπτοντας με το φετινό Πάσχα, πραγματοποιήθηκε τη Μ. Τετάρτη, σε μια τελετή στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, η οποία – αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς – δεν ήταν όσο κατανυκτική θα ταίριαζε σε μια τέτοια εκδήλωση.

 

Με τον μισό κόσμο να έχει μπει μέσα στο Στάδιο, και τον άλλο μισό να περιμένει απ' έξω σε μια ατέλειωτη ουρά ενώ η τελετή είχε ξεκινήσει, η ατμόσφαιρα στο Στάδιο θύμιζε περισσότερο αρένα τύπου “Κολοσσαίο” παρά ατμόσφαιρα ιεροτελεστίας. Υπήρξαν συγκινητικές στιγμές, όπως η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Βραζιλίας, ο χαρακτήρας της τελετής ήταν όμως αλαζονικά επίσημος, με τις πολιτικές παρουσίες να είναι πλήρως διαχωρισμένες από το κοινό το οποίο παρακολουθούσε το “θέαμα” με συμπεριφορά μάζας ζητωκραυγάζοντας σαν να βρισκόταν σε γήπεδο. Οι Βραζιλιάνοι θεατές μετέτρεψαν, μάλιστα, μία από τις Ολυμπιακές δάδες στο απόλυτο “λάφυρο”, φωνάζοντας μεταξύ τους και κάνοντας φασαρία χωρίς να λαμβάνουν υπ' όψιν τους την τελετή, για να καταφέρουν να βγάλουν όλοι και όλες μία... selfie μαζί με τη δάδα.

 

Μέσα σε όλα αυτά, τη διαφορά έκαναν οι ιέρειες, οι οποίες σημάδεψαν με την είσοδό τους το χώρο με την υποβλητική παρουσία τους. Σε μια έξοχη χορογραφία της Αρτέμιδος Ιγνατίου μας ταξίδεψαν – παρά την οχλαγωγία – για λίγα λεπτά στην ιεροτελεστική ατμόσφαιρα της αρχαίας Ελλάδας. Τα φορέματά τους δημιουργηθήκαν από την Κύπρια σχεδιάστρια μόδας Ελένη Κυριακού, στη βάση ενός εξαιρετικής επιλογής υφάσματος, ιδανικού για να ακολουθεί τις κινήσεις του σώματος και τις περιστροφές των ιερειών. Στις πτυχώσεις των φορεμάτων “κρύβονταν” καφέ γραμμές,  που παρέπεμπαν μαζί με τα καφέ στοιχεία του άνω μέρους του φορέματος στο κλαδί ελιάς που χρησιμοποιείται στην τελετή. Η πρωθιέρεια, Κατερίνα Λέχου, πανέμορφη, αγέρωχη και αισθαντική, περίμενε τις ιέρειες να ολοκληρώσουν τον τελετουργικό χορό τους, για να εναποθέσει τη δάδα στο βωμό της φωτιάς και να παραδώσει την Ολυμπιακή Φλόγα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

 

Ακολούθησε ένα... fusion mix από Σάκη Ρουβά που φώναζε “Ελλάδα Μπορείς” (τι μπορεί δεν μας είπε...), βραζιλιάνικους χορούς, ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς – από το χορευτικό συγκρότημα με το διονυσιακό όνομα “Βάκχες” -, συρτάκι και τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκη και Μίκη Θεοδωράκη, που δυστυχώς ανακατεμένα με αυτό τον πρόχειρο τρόπο μεταξύ τους δεν επέτρεψαν στα πολιτισμικά στοιχεία των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Βραζιλίας, να αναδυθούν.

 

Με αφορμή όμως την Ολυμπιακή Φλόγα, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε εκτός από τις ιέρειες  και την εικαστική έκθεση με τίτλο "Olympic Flame 2016 Inspiration" , που επιμελήθηκε ο Μιχαήλ Ρωμανός και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η έκθεση έλαβε χώρα στο νεοκλασικό κτίριο “Κωστής Παλαμάς” του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και περιλάμβανε τέσσερα έργα με σχέδια για τα στεφάνια των Ολυμπιονικών του ίδιου του επιμελητή της έκθεσης, Μιχαήλ Ρωμανού, αφαιρετικά σχέδια με σκληρό πενάκι της Βασιλικής Σαργολόγου, έργα με μικτά υλικά της Νίνα Ασπετάκη , τρία έξοχα γλυπτά του Ιάκωβου Φιλίππου, καθώς και τρία έργα με την αναπαράσταση αρχαιοελληνικών αθλητικών φιγούρων σε μαύρο γυαλί του Νίκου Γιαβρόπουλου. Η έκθεση ξεκίνησε την ίδια ημέρα με την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και ανέδειξε πραγματικά την καλλιτεχνική σχέση του χθες με το σήμερα καθώς επίσης ένωσε τον ελληνικό με τον διεθνή πολιτισμό. Σπονδυλωτή με τρία μέρη, το πρώτο της μέρος πραγματοποιήθηκε με τα έργα που θαυμάσαμε στο κτίριο “Κωστής Παλαμάς”, ενώ υποστηρίχθηκε από την κατασκευαστική εταιρεία “Realize Italy”.

 

Σημείωμα του Simone Arnaboldi της κατασκευαστικής εταιρίας REALIZE

 

Με μεγάλη χαρά αποδεχτήκαμε την πρόταση υποστήριξης της εικαστικής έκθεσης που εμπνέεται από την ιερή στιγμή της Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016. Η κατασκευαστική εταιρεία REALIZE Italy πιστή στις ιδέες της για την προώθηση και υποστήριξη καλλιτεχνικών δράσεων που προάγουν την τέχνη και τον πολιτισμό, δημιουργεί μία πολιτιστική γέφυρα των δύο λαών και συμμετέχει σε όλες τις σπουδαίες διοργανώσεις με απαράμιλλο ενδιαφέρον.

 

Vulva: Το περιοδικό σε ΜΙΑ σελίδα. Η σύγχρονη ελληνική δημιουργία

σε μόδα, φωτογραφία, θέατρο, μουσική, αρθρογραφία, ρεπορτάζ δρόμου.

....................................................................................................................................................................................

Vulva: The magazine in ONE page. Contemporary hellenic creation

in fashion, photography, theatre, music, design, articles, street reportage.