Η Φόνισσα

>

Η Παγκόσμια Πρώτη της Όπερας "Η Φόνισσα" από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Ήταν εντυπωσιακή... ακριβώς γιατί δεν ήταν εντυπωσιακή.

 

Ήταν μελαγχολική... χωρίς να σε βαραίνει.

 

Ήταν σοκαριστική... γιατί μιλούσε για πνιγμένο αίμα.

 

Ήταν λυρική... ολόψυχα!

 

Είχε μοιρολόγια... που με έκαναν να ντρέπομαι που πίστευα πως είναι οπισθοδρομικό το να θέλει η γιαγιά μου να μοιρολογήσει τη θεία μου που "έφυγε" πρόωρα.

 

Στο τέλος ήρθε η κάθαρση.

 

Ένιωθες την λύτρωση, το νόημα, το ποια ήταν τελικά η "Φόνισσα". Θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε γυναίκα στη θέση της... που δεν είχε επιλέξει τη ζωή της η ίδια για την ίδια.

 

Και μετά το χειροκρότημα. Δυνατό και ανυπόμονο, σαν το κοινό να περίμενε όλη αυτή την ώρα για να χειροκροτήσει. Όταν βγήκε η "Φόνισσα"... Το χειροκρότημα έγινε καταιγίδα. Σαν την καταιγίδα που δυναμώνει και ακούγεται ολόγυρα στο σπίτι. Τέτοιος ήταν ο ήχος!

 

Ήταν πραγματική παγκόσμια πρώτη για μια όπερα που όμοιά της δεν έχει ξανανέβει. Ήρεμη και δυνατή μαζί, σιγανή αλλά και με εντάσεις που να σε διαπερνάνε! Χωρίς φωνητικούς πρωταθλητισμούς, μόνο με ολόψυχες "επιδόσεις". Η φωνητική αρτιότητα εξέφραζε το βάθος της ψυχής. Δεν ήταν μόνο για να εντυπωσιάσει.

 

Εγώ ως "Φόνισσα/Φραγκογιαννού" είδα την Τζούλια Σουγλάκου στις 26/11. Με συγκλόνισε! Και όχι φυσικά μόνο εκείνη, όλη η παράσταση. Στο σύνολό της και στις ερμηνείες. Τέτοιο επίπεδο έχουμε στην Ελλάδα και τέτοιο μας αξίζει.

 

Καθώς πήγαινα στο Μέγαρο Μουσικής, με ρώτησε ο οδηγός του ταξί: «Παίζουν τίποτα μεγάλα ονόματα απόψε;» Αν δεν είναι μεγάλο όνομα, και κυρίως μεγάλη καλλιτέχνης, η "Φόνισσα" που είδα εκείνο το βράδυ... Τότε ποια είναι;

 

 

Vulva: Το περιοδικό σε ΜΙΑ σελίδα. Η σύγχρονη ελληνική δημιουργία

σε μόδα, φωτογραφία, θέατρο, μουσική, αρθρογραφία, ρεπορτάζ δρόμου.

....................................................................................................................................................................................

Vulva: The magazine in ONE page. Contemporary hellenic creation

in fashion, photography, theatre, music, design, articles, street reportage.