>

Ο Δημήτρης Ντάσσιος
και η Αναγεννώμενη Ευρώπη κάτω από την Ακρόπολη

Στην έκθεση «Νέα Εδάφη» του Μουσείου Κοσμήματος Ηλίας Λαλαούνης

Με αφορμή την έκθεση «Νέα Εδάφη» και τα εγκαίνιά της, που πραγματοποιήθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου 2016 στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλίας Λαλαούνης, που βρίσκεται στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον διεθνούς φήμης σχεδιαστή μόδας, Δημήτρη Ντάσσιο, να εκθέτει ξανά στην Ελλάδα. Ο σχεδιαστής δημιούργησε τρία νέα κομμάτια για την έκθεση με denim jeans προσαρμοσμένα στο καθιερωμένο του ύφος καθώς ήταν έξοχα συνδυασμένα με αυθεντικά στοιχεία της εθνικής ενδυμασίας.

 

Το σύνολο της έκθεσης ήταν υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή 50 βραβευμένων και νέων δημιουργών εικαστικού κοσμήματος. Η κεντρική ιδέα της έκθεσης, σύμφωνα με τους ίδιους τους διοργανωτές, είναι η εξής: «Η έκθεση μαρτυρεί την αστείρευτη φαντασία των σχεδιαστών αλλά και τον δυναμισμό μιας νέας ''βιομηχανίας'' και τάσης της τέχνης η οποία δημιούργησε νέα αντικείμενα για να αντεπεξέλθει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό της τέχνης μαρτυρώντας στοιχεία της σύγχρονης ιστορίας. Σαν αποτέλεσμα ο συσχετισμός με τις κοινωνικό-πολιτικές εξελίξεις, το χώρο της μόδας αλλά και τις διεθνείς τάσεις στο εικαστικό κόσμημα εξελίσσεται δυναμικά παρουσιάζοντας πρωτότυπα έργα τέχνης αλλά και μοναδικά».

 

Δίπλα από τα εκθέματα του Δημήτρη Ντάσσιου, είχαμε την ευκαιρία να δούμε εκτεθειμένη την εντυπωσιακότατη δημιουργία της Βούλας Καραμπατζάκη, η οποία δημιούργησε μία χρυσή γυναικεία τουαλέτα από διαφορετικά μεταλλικά υλικά που απέδωσαν συνδυασμένα την «Αναγεννώμενη Ευρώπη», όπως την εμπνεύστηκε η καλλιτέχνις. Το μεταλλικό φόρεμα αποτελείται από κυκλικό μπούστο διακοσμημένο με χαραγμένες λεπτομέρειες που παραπέμπουν σε αρχαιοελληνικά διακοσμητικά στοιχεία, διαθέτει πλέγμα μετάλλου σε αφαιρετική μορφή γύρω από τον αυχένα καθώς και εντυπωσιακότατη πλάτη που μπορούσε να δει κανείς από τον καθρέφτη. Το κάτω μέρος του θυμίζει μεταλλικό δίχτυ του οποίου η ένωση με το άνω μέρος γίνεται με μια εξαιρετικά εντυπωσιακά κατασκευασμένη ζώνη. Την εκθαμβωτική δημιουργία πλαισιώνει μια χειροποίητη κορώνα, τοποθετημένη αιωρούμενη επάνω από το φόρεμα, με χαραγμένη στο εσωτερικό της  τη φράση: «Αναγεννώμενη Ευρώπη». Ως αναγέννηση του κόσμου και της Ευρώπης βλέπει η δημιουργός τη συγκρουσιακή εποχή που διανύουμε, με την Ελλάδα να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο για ακόμη μια φορά στην αναγέννηση του κόσμου, ενώ ως μέρος της έμπνευσής της η καλλιτέχνις αναφέρει και τον καθηγητή Δημήτρη Λιαντίνη:

 

«Το να υπάρχεις «ελληνικώς» σημαίνει τέσσερις τρόπους συμπεριφοράς:

1. Ότι δέχεσαι την αλήθεια που έρχεται μέσα από την φύση. Όχι την αλήθεια που φτιάχνει το μυαλό των ανθρώπων.

2. Ότι ζεις σύμφωνα με την ηθική της γνώσης. Όχι με την ηθική της δεισιδαιμονίας και των προλήψεων.

3. Ότι αποθεώνεις την Oμορφιά. Γιατί η Oμορφιά είναι δυνατή σαν το νου σου και φθαρτή σαν τη σάρκα σου».

4. Και κυρίως αυτό… Ότι αγαπάς τον άνθρωπο. Πώς αλλιώς! Ο άνθρωπος είναι το πιο τραγικό πλάσμα μέσα στο σύμπαν."

 

Επιστρέφοντας στον Δημήτρη Ντάσσιο, η νέα του συλλογή για την περίοδο Φθινόπωρο/Χειμώνας 2016-2017 είναι ήδη στο Μιλάνο, ενώ - όπως μας πληροφόρησε ο ίδιος ο σχεδιαστής - ακολουθεί το Παρίσι. Κατεβαίνοντας από τον χώρο της έκθεσης είχαμε την ευκαιρία να δούμε και τους χώρους του Μουσείου Κοσμήματος Ηλίας Λαλαούνης, με το ανοιχτό εργαστήριό του δίπλα στην υποδοχή και την προσεγμένη διακόσμησή του, ανταποκρινόμενη πλήρως στην ευρύτερη τοποθεσία της Ακρόπολης. Η έκθεση «Νέα Εδάφη» θα διαρκέσει στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλίας Λαλαούνης έως τις 20 Μαΐου 2016.

 

Vulva: Το περιοδικό σε ΜΙΑ σελίδα. Η σύγχρονη ελληνική δημιουργία

σε μόδα, φωτογραφία, θέατρο, μουσική, αρθρογραφία, ρεπορτάζ δρόμου.

....................................................................................................................................................................................

Vulva: The magazine in ONE page. Contemporary hellenic creation

in fashion, photography, theatre, music, design, articles, street reportage.