Η τουριστική εμπειρία της πρώτης Athens Jewelry Week

 

>

 

Στους δρόμους της Αθήνας αναζητώντας... κοσμήματα

Με τη δυνατότητα να μετατρέψει τους επισκέπτες της σε τουρίστες πραγματοποιήθηκε η 1η Athens Jewelry Week 2016 από τις 29 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου. Γιατί σε τουρίστες; Γιατί οι επισκέπτες των εκθέσεων “έπρεπε” να περπατήσουν ανάμεσα σε Καλλιμάρμαρο, Ακρόπολη, Πλάκα, Μοναστηράκι και Γκάζι για να δουν τις εκθέσεις και να θαυμάσουν τις δημιουργίες των καλλιτεχνών. Ο περίπατος αυτός πραγματικά χάριζε σε όποιον τον έκανε την αίσθηση του τουρίστα μέσα στην ίδια του την πόλη. Χάρτη της πόλης διάβαζαν οι τουρίστες; Χάρτη των σημείων της AJW2016 διάβαζες εσύ...

 

Κάπως έτσι “ανακαλύψαμε” τον Μελάνυθρο, χώρο τέχνης πίσω από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, όπου πραγματοποιήθηκε η ομαδική έκθεση “Τέχνη + Κόσμημα: Τεμνόμενοι Χώροι”. Την ώρα που φτάσαμε, βρισκόταν σε εξέλιξη η διάλεξη του Jorge Manilla (Jewelry & Art Designer) “It is not the same, but we will meet”. Ακόλουθα, κάτω από την Ακρόπολη και στο κατάστημα “Γυαλί”, οι σπουδαστές του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας παρουσίασαν την έκθεση “Χαλκίδα -Αποτυπώματα μνήμης”. Τα “αποτυπώματα μνήμης” της Χαλκίδας εκφράστηκαν με δημιουργίες εμπνευσμένες από τις πόρτες των εγκαταλελειμμένων σπιτιών της, τα θαλάσσια ξύλα της περιοχής, τους βράχους, τα πέτρινά της κτίσματα και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο της περιοχής θα μπορούσε να αποδώσει τον χαρακτήρα και την ιστορία της.

 

Στρίβοντας, μπορούσες να κατέβεις στην Πλάκα, και να βρεθείς, περνώντας μέσα από τα τουριστικά καταστήματα και τους κράχτες των εστιατορίων να σου φωνάζουν “Hello!”, στην Αγ. Ειρήνης στο Μοναστηράκι, ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία για καφέ του κέντρου των Αθηνών. Το κατάστημα “Tricks & Treats”, που φιλοξενούσε τα κοσμήματα του διδύμου Μαρία Τσιμπισκάκη & Νίκη Στυλιανού ήταν κλειστό, οι δημιουργίες τους ήταν όμως τοποθετημένες στη βιτρίνα και έτσι μπορέσαμε να τις φωτογραφίσουμε ακόμη και πίσω από τα ρολά του καταστήματος. Λίγο πιο πάνω, στον χώρο τέχνης με την ονομασία “Popeye Loves Olive” βρισκόταν η ομαδική έκθεση “The after Joya effect 3”. Ο κοινός χαρακτήρας των εκθεμάτων της με τα εκθέματα της ομαδικής έκθεσης “Τέχνη + Κόσμημα: Τεμνόμενοι Χώροι” στον Μελάνυθρο ήταν προφανής και κυρίως ευπρόσδεκτος, καθώς μαρτυρούσε το συνολικό ύφος της διοργάνωσης.

 

Εκθέσεις στο πλαίσιο της πρώτης Εβδομάδας Κοσμήματος της Αθήνας υπήρχαν και σε άλλα σημεία του κέντρου, στο προαναφερόμενο Γκάζι, αλλά και στο Κολωνάκι. Αν και δεν μπορέσαμε να τις επισκεφθούμε όλες, το σίγουρο είναι πως τις επισκέφθηκαν πολλοί πολλοί άλλοι κάτοικοι και μη της Αθήνας, που είτε σε συνδυασμό με την απογευματινή ή βραδυνή τους έξοδο είτε όχι, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες κοσμήματος “διασκορπισμένες” στην πόλη της Αθήνας. Κάποιες εκθέσεις σε Ακρόπολη, Μοναστηράκι, αλλά και στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, παραμένουν επισκέψιμες μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

 

Vulva: Το περιοδικό σε ΜΙΑ σελίδα. Η σύγχρονη ελληνική δημιουργία

σε μόδα, φωτογραφία, θέατρο, μουσική, αρθρογραφία, ρεπορτάζ δρόμου.

....................................................................................................................................................................................

Vulva: The magazine in ONE page. Contemporary hellenic creation

in fashion, photography, theatre, music, design, articles, street reportage.