Το Orange Water Festival σε Πάρο και Χανιά

>

Μετά την Πάρο στον Άγ. Ρόκκο Χανίων

 

Μετά τα εγκαίνια των εκθέσεών του σε δύο χώρους της Πάρου, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Παροικιάς και στον Άγιο Αθανάσιο της Νάουσας, το Ελληνολλανδικό φεστιβάλ “Orange Water” ταξίδεψε στον Άγ. Ρόκκο των Χανίων.

 

Οι εκθέσεις της Πάρου εγκαινιάστηκαν στις 6 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 25 του μήνα, ενώ στον Άγ. Ρόκκο Χανίων διαρκούν από τις 15 έως τις 25 Ιουλίου.

 

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάρου συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

 

Jan Mulder // Gert van Oortmerssen // Eva Petric // Γιώργος Παπαγεωργίου // Σπυριδούλα Πολίτη // Bert van Santen // Walter Simon // Μαρία Στίνη // Δήμητρα Χανιώτη // Frans Horbach // Δήμητρα Κατσούνη // Kelly // Πελαγία Κυριαζή // Frank Lenferink // Paulien Lethen // Bix Lye // Κυριάκος Μορταράκος // Anja Niewold // Ruud Venekamp

 

Στον Άγιο Αθανάσιο Πάρου συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

 

Jan Mulder // Gert van Oortmerssen // Γιώργος Παπαγεωργίου // Bert van Santen // Γιώτα Σκαρβέλη// Αγγέλικα Βαξεβανίδου // Barbara de Vries // Digna Weiss // Ελένη Ζούνη // Frans Horbach // Μαριγώ Κάσση // Frank Lenferink // Paulien Lethen // Anja Niewold // Ruud Venekamp

 

Ωράριο Λειτουργίας Εκθέσεων: Καθημερινά 20:30-23:30

 

Στην έκθεση του Αγ. Ρόκκου Χανίων συμμετέχουν τρεις καλλιτέχνες, από τους οποίους ο/η καθένας/καθεμιά θα προσεγγίσει το εννοιολογικό πλαίσιο  “Fata Morgana” του Φεστιβάλ με τον δικό του/της τρόπο. Η Severine Amsing θα παρουσιάσει μια οφθαλμαπάτη τοπίου, πλεγμένη σε ύφασμα, ο Πάνος Μητσόπουλος θα δημιουργήσει μια εγκατάσταση, όπου ο επισκέπτης θα έχει πρόσβαση στον εκθεσιακό χώρο, και η Nienke Brokke θα δημιουργήσει μια ιστορία από εικόνες, μέσω της ιστορίας, σε μια video-installation. Οι καλλιτέχνες σπούδασαν στην σχολή καλών τεχνών Rietveld Academie, ζουν και εργάζονται στο Άμστερνταμ.

 

Ωράριο Λειτουργίας: καθημερινά από 20.00- 24.00, ΆγιοςΡόκκος, Δασκαλογιάννη & πλατεία 1821, Σπλάντζια Παλιά Πόλη, Χανιά.

 

Το εικαστικό φεστιβάλ “Orange Water” ενοποιεί χώρους πολιτισμού της Αθήνας και των νησιών μέσα από εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, βιντεοπροβολές και εγκαταστάσεις κυρίως Ελλήνων, Ολλανδών αλλά και διεθνών καλλιτεχνών.

 

Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και της Ολλανδικής Πρεσβείας.

 

Το 2015, τις δράσεις του Φεστιβάλ παρακολούθησαν πάνω από 50.000 επισκέπτες στους 9 χώρους διεξαγωγής στην Αθήνα, την Πάρο και την Κρήτη.

 

Για το καλοκαίρι του 2016, ο κύκλος δράσεων διευρύνθηκε και σε άλλες πόλεις και νησιά και περιλαμβάνει 12 εικαστικές εκθέσεις που θα παρουσιαστούν σε 9 χώρους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από τις 4 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτέμβρη. Συμμετέχουν 65 σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες. O τίτλος του φετινού “Orange Water” είναι “Fata Morgana” και το εννοιολογικό πλαίσιο που ορίζει τις επιλογές των έργων, αναφέρεται στο φαινόμενο του αντικατοπτρισμού, της οφθαλμαπάτης και των οπτικών ψευδαισθήσεων.

 

«Fata Morgana”, εννοιολογικό πλαίσιο:

 

Η Fata Morgana ήταν, σύμφωνα με την μυθολογία, αδελφή του βασιλιά Αρθούρου. Με τις μαγικές της δυνάμεις μπορούσε να εμφανίζει ψεύτικες εικόνες κάστρων που αιωρούνταν επάνω από τις ακτές. Από αυτήν δανείστηκαν το όνομά τους πληθώρα φαινομένων ανά τους αιώνες, που εξηγούνται μέσω της φυσικής επιστήμης με απλή ή σύνθετη μορφή: από την εμφάνιση νερόλακκων στην έρημο και «υγρού οδοστρώματος» σε δρόμους με αυξημένη θερμοκρασία, μέχρι την όρθωση κάστρων και πόλεων που πλέουν στα σύννεφα, Ο μύθος του Ιπτάμενου Ολλανδού, η βύθιση του Τιτανικού, η οροσειρά που είδαν οι πρώτοι εξερευνητές στον παγωμένο Βόρειο Πόλο, οι παρελαύνοντες Δροσουλίτες στο Φραγκοκάστελο της Κρήτης, η επιπλέουσα πόλη του πατέρα Domenica Giardina και πλήθος άλλων γεγονότων δύνανται να σχετισθούν με τις οπτικές ψευδαισθήσεις της Fata Morgana και τα αποτελέσματα αυτών.

 

Vulva: Το περιοδικό σε ΜΙΑ σελίδα. Η σύγχρονη ελληνική δημιουργία

σε μόδα, φωτογραφία, θέατρο, μουσική, αρθρογραφία, ρεπορτάζ δρόμου.

....................................................................................................................................................................................

Vulva: The magazine in ONE page. Contemporary hellenic creation

in fashion, photography, theatre, music, design, articles, street reportage.