Ιδιαίτερη η επιτυχία του

1ου NGFL

>

 

 

Stalexpo και Ερωτόκριτος Κυμιωνής ανέδειξαν την νέα γενιά της ελληνικής μόδας

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο NGFL (New Generation Fashion Lines) στο Περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών στις 26 Σεπτεμβρίου 2016. Παρευρισκόμενοι ως χορηγοί επικοινωνίας της διοργάνωσης και με τους σπουδαστές και περαστικούς του Ωδείου να κοιτούν με θαυμασμό τα μοντέλα να παρελαύνουν στην πασαρέλα, παρακολουθήσαμε μαζί με όλο τον υπόλοιπο κόσμο της μόδας τις δημιουργίες της νέας γενιάς σχεδιαστών της Ελλάδας.

 

Για την παρακολούθηση του NGFL προσήλθαν στο Ωδείο Αθηνών όλες οι προσωπικότητες της ελληνικής μόδας, σχεδιαστές και σχεδιάστριες, δημοσιογράφοι, bloggers, φωτογράφοι, στελέχη του χώρου και δημόσια πρόσωπα σχετιζόμενα περισσότερο ή λιγότερο με τη μόδα. Πολύ ξεχωριστή στυλιστικά εμφάνιση ήταν αυτή της Shaya. Το fashion show παρακολούθησαν επίσης τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου μαζί με τον πατέρα Αντώνιο, ο οποίος πριν την έναρξη της πασαρέλας έδωσε - με το κάλεσμα της παρουσιάστριας Ιλένια Γουίλιαμς - μια σύντομη ομιλία για το έργο της “Κιβωτού”, που φιλοξενεί και στηρίζει σήμερα 400 παιδιά που δεν μπορούν να ζουν στο σπίτι τους είτε για λόγους οικονομικούς είτε για λόγους σωματικής ή άλλης κακοποίησης. Η Κιβωτός του Κόσμου ιδρύθηκε πριν πολλά χρόνια από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο για να στηρίζει τις άγαμες μητέρες και τα παιδιά τους. Τα έσοδα των εισιτηρίων του NGFL δόθηκαν όλα για την οικονομική της στήριξη.

 

Ο πλούτος των δημιουργιών, του σχεδιαστικού ύφους, της εναλλαγής των υφασμάτων και της πηγής των εμπνεύσεων χαρακτήρισε το 1ο NGFL, στο οποίο είδαμε από ζώνες να χρησιμεύουν μεταφορικά ως ζουρλομανδύες σε κακοποιημένα πρόσωπα έως και υψηλή ραπτική. Τη διαφορετικότητα και ποικιλία των δημιουργιών κατάφερε να συνδυάσει άψογα ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Μιχάλης Πάντος, στις τρεις ενότητες του show. Στο μεγάλο και “χορταστικό” fashion show απολαύσαμε την εξαίρετη μουσική επιμέλεια, η οποία υποστήριξε έξοχα τη χορογραφία της πασαρέλας, επίσης επιμελημένη από τον Μιχάλη Πάντο.

 

“This garment is unintended for the narrow minded” έγραφαν στη στάμπα τους οι δημιουργίες μιας εκ των συλλογών. Η φράση αυτή θα μπορούσε να ισχύει για το NGFL στο σύνολό του. Η εξαιρετική επιτυχία τόσο της ίδιας της διοργάνωσης όσο και του περιεχομένου της αποτέλεσε μια μεγάλη απάντηση σε δυσφημιστικές συμπεριφορές προς τη διοργάνωση και τους διοργανωτές προερχόμενες όχι από ανταγωνιστές ούτε από μη σχετικούς με τον χώρο της μόδας αλλά από... ιδιοκτήτες/τριες σχολών.

 

Ανεξαρτήτως από προσωπικές συμπάθειες, αντιπάθειες, εντυπώσεις ή απόψεις, το NGFL αποτελεί μια σημαντική και ανανεωτική πρωτοβουλία στο χώρο της ελληνικής μόδας, μια πρωτοβουλία που είχε εξαρχής ως στόχο όχι μόνο να αναδείξει αλλά και να ενώσει τους νέους σχεδιαστές της χώρας που προσπαθούν απομονωμένοι και αποσπασματικά ο ένας από τον άλλον να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους σε ένα εξαιρετικά προκλητικό περιβάλλον. Τέτοιες πρωτοβουλίες θα έπρεπε να ωθούν τους/τις ιδιοκτήτες/τριες των σχολών μόδας για περισσότερη “δουλειά” και θετική προβολή, θα έπρεπε να αυξάνουν το κίνητρο της διασφάλισης της ποιότητας σπουδών της σχολής τους, ούτως ώστε να συμβάλει με όσο το δυνατόν περισσότερο δυναμικό σε επόμενες διοργανώσεις. Όσοι/όσες ιδιοκτήτες/τριες σχολών νιώθουν, αντίθετα, πως απειλούνται από ανάλογες διοργανώσεις, ας ψάξουν στο εσωτερικό των σχολών/επιχειρήσεών τους για το πρόβλημα και όχι στις δυναμικές πρωτοβουλίες.

 

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε επίσης πως όλες οι σχολές μόδας στην Ελλάδα, με εξαίρεση τα Τμήματα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης των ΤΕΙ, από τα οποία το ΤΕΙ Πειραιά συμμετείχε ως χορηγός μεταπτυχιακού επάθλου στο ΝGFL, είναι ιδιωτικές. Επομένως, εάν η καταβολή ενός απαραίτητου χρηματικού αντιτίμου για τη συμμετοχή σε μια διοργάνωση είναι ύποπτο για “εκμετάλλευση”, τότε ακόμη πιο ύποπτη είναι ενδεχομένως η καταβολή διδάκτρων σε μια σχολή που το αποτέλεσμα των σπουδών της είναι αμφιλεγόμενο και μπορεί να το διαπιστώσει κανείς μόνο μετά... την αποφοίτηση. Η στενότητα των απόψεων τύπου “αν βγάλω από τη μέση όσους θεωρώ ανταγωνιστές μου, θα πετύχω εγώ”,  ίσως ήρθε επιτέλους ο καιρός να δώσει τη θέση της σε απόψεις όπως “αν πηγαίνει καλά συνολικά ο χώρος, θα είμαι και εγώ επιτυχής”. Ίσως αυτό αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό, ιδιαίτερα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύουμε.

 

Υπήρξαν βέβαια και οι σχολές μόδας που όχι μόνο δεν ένιωσαν “απειλή” αλλά στήριξαν άμεσα την διοργάνωση του 1oυ NGFL και αυτές ήταν το Athens Fashion Club, που ανέλαβε το backstage, καθώς και η Κυψέλη Νέων Σχεδιαστών "The Fashion Gate", η οποία ως χορηγός έδωσε μια πλήρη μετεκπαιδευτική υποτροφία σε νέα σχεδιάστρια με στόχο τη δημιουργία νέας κολεξιόν και την "έξοδό” της σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις για την προώθηση της συλλογής της με επίσημη εμπορική αποστολή καθώς και  τη συμμετοχή της σε Fashion Weeks του εξωτερικού. Το "The Fashion Gate" είναι η πρώτη μετεκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα που αναλαμβάνει την προώθηση νέων σχεδιαστών/τριών στις διεθνείς εμπορικές εκθέσεις και εβδομάδες μόδας. Στο εξωτερικό ανάλογες δομές υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια.

 

Ως χορηγός επικοινωνίας ευχόμαστε ολόψυχα “Καλή Σταδιοδρομία” σε όλους και όλες τους/τις σχεδιαστές και σχεδιάστριες που είδαμε στο 1ο NGFL! Ραντεβού στο επόμενο!!

 

 

Vulva: Το περιοδικό σε ΜΙΑ σελίδα. Η σύγχρονη ελληνική δημιουργία

σε μόδα, φωτογραφία, θέατρο, μουσική, αρθρογραφία, ρεπορτάζ δρόμου.

....................................................................................................................................................................................

Vulva: The magazine in ONE page. Contemporary hellenic creation

in fashion, photography, theatre, music, design, articles, street reportage.