Σε επιλεγμένες αίθουσες σε όλη την Ελλάδα

Εμπνευσμένη από το δημοτικό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», η ταινία  «Έξοδος 1826» παρουσιάζει μία από τις πλευρές της πιο πολυσυζητημένης μάχης της νεότερης ελληνικής ιστορίας εναντίον των Οθωμανών που τόσο μοιάζει με τις μάχες της αρχαιοελληνικής ιστορίας εναντίον των Περσών: Αυτής της πολιορκίας και εξόδου του Μεσολογγίου. Υπενθυμίζοντας το μήνυμα πως οι Έλληνες – ό,τι διαφορές και αν έχουν - απέναντι στον κοινό εχθρό ενώνονται (όπως άλλωστε και οι οικογένειες), μια ανεξάρτητη παραγωγή έρχεται να μιλήσει σε όλη την Ελλάδα αλλά και την ομογένεια για τη συνδρομή των 120 ανδρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών στην Έξοδο του Μεσολογγίου, αντίστοιχη με την άλλοτε συνδρομή των 300 Σπαρτιατών, 400 Θηβαίων και 700 Θεσπιέων στους Αθηναίους για την μάχη των Θερμοπυλών ενάντια στην κοινή Περσική απειλή, αλλά και των Πλαταιών στη μάχη του Μαραθώνα, των Τεγεών στη Μάχη των Πλαταιών κ.ο.κ.

 

Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή από την Θεσσαλονίκη και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου.

 

Λίγα λόγια για το έργο

 

Ο καπετάνιος Μίχος Φλώρος επιστρέφει στη Σαμαρίνα για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα, στη ντάπια του στρατηγού Μακρή.  Έτσι, με τη βοήθεια του προσωπικού του φίλου Ηλία Μανάκα κι άλλους 25 άντρες ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν στο Μεσολόγγι, τον Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Στις 31 Μαρτίου του 1826 ξεκινά η δύσκολη πορεία τους, μέσα από τα βουνά. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες στο χωριό προσπαθούν να μάθουν από την Ελένη Φλώρου, την πραγματική αιτία της ξαφνικής φυγής των αντρών τους. Ο Ιμπραήμ πασάς και ο Τούρκος Φρούραρχος της Άρτας Ν. Σερβάν ετοιμάζουν την τελική επίθεση στο Μεσολόγγι.

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

 

Σενάριο – σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας

Διευθυντής φωτογραφίας: Δημήτρης Σταμπολής

Εικονοληψία: Παναγιώτης Κράββαρης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Γιώργος Φλέγγας

Script: Κλειώ Λιάβα

Σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Καλαϊτζίδης

Βοηθοί ενδυματολόγοι: Μαριαλένα Χρυσογονίδου, Αθηνά Μπατσίλα

Μουσική σύνθεση – ενορχήστρωση: Κανάρης Κεραμάρης

Επεξεργασία παραδοσιακών: Πάνος Κοσμίδης

Μοντάζ: Γιώργος Φλέγγας, Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Οπτικά εφέ: Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Μιξάζ – sound design: Κρίτωνας Κιουρτσής, Μυρτώ Χατζηανδρέου

Ηχολήπτης: Σάββας Φωτιάδης

Graphics design: Δημήτρης Παγιάντζας – locolime

Επεξεργασία εικόνας – coloring: Γιώργος Φλέγγας

Doublage: Media world - Γιώργος Σινιόσογλου

Ηλεκτρολόγος: Γιώργος Βασιλειάδης

Μακιγιάζ: Σοφία Βουλαλά

Βοηθοί μακιγιάζ: Αθανασία Μιχαλάκη, Δήμητρα Παπαδοπούλου

Hair styling: Αλίκη Φραγκάκη

Auxiliary staff: Δημήτρης Κουτσιμανής

Διδασκαλία τουρκικών: Γιώργος Σινιόσογλου, Αιμίλιος Μαντάς

Διδασκαλία βλαχικής: Γεράσιμος Γεράσης

Διαδασκαλία ξιφασκίας: Σάκης Παπαδόπουλος

Trailer: Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Trailer 2: Γιώργος Φλέγγας

Υπεύθυνη φροντιστηρίου: Μαρία Βλάχου

Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής: Ελένη Σκάρπου

Παραγωγή: Aratos Films

Συνεργασία: Δημήτρης Σταμπολής Ο.Π., Promis Media, Δήμος Πέλλας, Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών, Θέατρο Άρατος

 

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου, Αντώνης Σιώπκας, Χρήστος Μπάτζιος, Βασίλης Τσικάρας, Αγγέλα Βαγιωνά, Ειρήνη Τσιαούση, Κυριάκος Χρυσίδης, Γιάννης Περδίκης, Νίκος Νικολαΐδης, Γιώργος Χατζηθεοδώρου, Κώστας Λιόλιος, Μανώλης Σαββίδης, Δημήτρης Δήμου, Ράνια Νικολούλη, Νίνα Μυλωνά, Βασιλική Γραικού, Μαρία Κλεάρχου, Κική Σπύρου, Σταύρος Δουκουζγιάννης, Μαρία Μουστάκα, Σταύρος Καραγεωργιάδης, Δημήτρης Θεοδοσιάδης, Δημήτρης Ελιάς, Σάκης Παπαγεωργίου, Κωστής Πεΐτσης, Κώστας Αντωνιάδης, Σταύρος Βαφειάδης, Νίκος Βλαχόπουλος, Βασίλης Βεργινάδης, Χριστίνα Λιόλιου, Μαρία Βλάχου, Αριστείδης Σιναπίδης, Βασίλης Λουλουδόπουλος, Δημήτρης Κύρτσος, Νίκος Ματινέλης, Γιώργος Πεχλιβανίδης, Γιάννης Παπαχριστούδης, Σταύρος Ιωαννίδης, Γιώργος Βαρελάς, Βασίλης Βαρελάς, Αργύρης Ταφραλίδης, Νίκος Ιωαννίδης, Βάιος Λιάππης, Παναγιώτης Νάκος, Σάκης Κολότσιος, Κατερίνα Μπαλάσκα, Αναστασία Θεοδώρου, Ιωάννα Τζαφέρη, Ιωάννης Κυφωνίδης, Κυριάκος Βιολάρης, Γιάννης Λαζαρίδης, Άλκης Γκόσιος. Αντώνης Χαλιάσος, Σεμπάστιαν Τσιφής, Γιάννης Ανδρεόπουλος, Γιάννης Τσιορμπατζής, Βασίλης Πεΐτσης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Θανάσης Τόπης, Παναγιώτης Μπατσικούρας, Στέλιος Βασιλείου, Γιώργος Δήμτσης, Κώστας Σαμπατζής, Φόρης Θεοδοσιάδης, Παύλος Καλπακίδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Κώστας Παπαδόπουλος, Απόστολος Ρέλλος, Βασίλης Δεληλάμπου, Νίκος Σαββίδης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Νεκτάριος Βασιλειάδης, Γιώργος Μυλωνάς, Τάρια Ματθαιοπούλου, Γιώργος Μίτιγκας, Γρηγόρης Σωτηριάδης.

 

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ:

Πολλές πόλεις ολοκληρώνουν σε δύο μέρες τις προβολές τους.

Τελευταίες προβολές σε Βέροια, Κατερίνη, Κοζάνη, Κόρινθο, Κω, Καλαμάτα, Πύργο, Λιβαδειά, Μαλεσίνα, Ιεράπετρα. Παράταση για Θεσσαλονίκη και Φαργκάνη (αναμένεται ανακοίνωση), ενώ μπαίνουν κι άλλες πόλεις στο πρόγραμμα.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ κινηματογράφων:

- Αθήνα, στο Αλκυονίς, από Πέμπτη έως Δευτέρα (17.00)

- Θεσσαλονίκη, Φαργκάνη, παράταση (αναμένεται η ώρα προβολής).

- Δυτική Θεσσαλονίκη, προβολές κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στους

  δημοτικούς  κινηματογράφους Συκεών και Ευόσμου

- Κόρινθος, από 23 Μαρτίου, στον κινηματογράφο Απόλλων (18.00 και 19.45)

- Θεολόγος Μαλεσίνα, από 23 Μαρτίου, Σινέ Άνεσις (21.00)

- Καλαμάτα: από 23 Μαρτίου, Cine Center (19.45)

- Βέροια, από 23 Μαρτίου στον κινηματογράφο STAR (20.30)

- Κατερίνη: από 23 Μαρτίου στον κινηματογράφο Ευκαρπίδη (19.30 & 22.00)

- Κοζάνη: από 23 Μαρτίου στον κινηματογράφο Ολύμπιον (20.00)

- Ιεράπετρα: από 23 Μαρτίου, Premiere (19.30)

- Πύργος: από 23 Μαρτίου, Ορφέας (20.00)

- Σητεία: από 23 Μαρτίου, Μινώα

- Κως: από 23 Μαρτίου, Ορφέας

- Λιβαδειά: από 23 Μαρτίου, cineplex Φίλιππος (21.30)

- Ηράκλειο: Τεχνόπολη ή Β.Κορνάρος, ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ανακοίνωση

- Λήμνος: από 31 Μαρτίου, Μαρούλα (20.30 - 21.30)

- Αλεξανδρούπολη: από 31 Μαρτίου, Ηλύσια

- Τρίπολη: CineVille, ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ανακοίνωση.

- Μεσολόγγι: 4 Απριλίου, Τρικούπειο (20.00)

- Αίγιο, 5 Απριλίου, κινηματογράφος Απόλλων (19.30)

- Αριδαία, 8 και 9 Απριλίου, Ξενιτίδειο

- Λαμία, από 17 Απριλίου, Δημοτικό Θέατρο Λαμίας

- Τρίκαλα, μετά το Πάσχα, κινηματογράφος Τηλέμαχος

- Stuttgart Γερμανία, 10 Μαΐου, Cine Delfi

 

Προηγήθηκαν προβολές σε Κολοσσαίον (Θεσσαλονίκη), Άμφισσα, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Καρπενήσι, Αγρίνιο, Ελασσόνα, Πτολεμαΐδα, Ρόδο, Φλώρινα, Σιδηρόκαστρο, Χανιά, Dusseldorf.

 

 

 

ΑΙΓΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΩΡΑ 19.30

ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ

ΕΙΣΟΔΟΣ :  6  ΕΥΡΩ

Την ταινία θα προλογίσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης

Βασίλης Τσικάρας

 

Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει στον Καλαβρυτινό στην καταγωγή Βασίλη Γεωργαντά ( Β&Βiz), ο οποίος λόγω της ασχολίας του επί 20 χρόνια με την επαγγελματική φωτογραφία, την κινηματογράφηση και τη διαφήμιση  στο Αίγιο, ενθουσιάστηκε από  την σκηνοθεσία, την φωτογραφία αλλά και την μουσική της ταινίας.

 

Επιπλέον λόγω της συμμετοχής του σε αγήματα ιστορικής φορεσιάς και οπλισμού της περιόδου της επανάστασης ,με εμφανίσεις σε επετείους και αναπαραστάσεις  μαχών στην Μάνη, στο Μεσολόγγι, στα Καλάβρυτα, στο Αίγιο και αλλού, ήταν θέμα χρόνου να γνωριστεί με τον σκηνοθέτη και παραγωγό της ταινίας Βασίλη Τσικάρα, μιας και  ακριβώς τέτοιου είδους σύλλογοι συμμετείχαν στα γυρίσματα.

 

Έτσι βλέποντας την ταινία να κάνει πρεμιέρα σε πολλές πόλεις, και προκειμένου μία ιστορική πόλη όπως το Αίγιο με σημαντική συμβολή (μυστική συνέλευση της Βοστίτσας τον Ιανουάριο του 1821  και απόφαση έναρξης της επανάστασης) να μην υστερήσει, προσκάλεσε άμεσα τον Βασίλη Τσικάρα να οργανώσουν από κοινού μία πρώτη  προβολή στο Αίγιο την οποία θα προλογίσει, την εβδομάδα των εορτασμών της Εξόδου του Μεσολογγίου.

 

Η άμεση ένταξη της προβολής στο πρόγραμμα του Δημοτικού Κινηματογράφου  οφείλεται τόσο  στην άμεση ανταπόκριση της προέδρου της ΔΗΚΕΠΑ κας Μαίρης Τσουκαλά,

όσο και του Εμπορικού και Εισαγωγικού συλλόγου Αιγιάλειας υπό την αιγίδα του οποίου τελεί, αλλά και των τοπικών επιχειρήσεων που στηρίζουν και είναι οι:

 

 

 

 

Vulva: Το περιοδικό σε ΜΙΑ σελίδα. Η σύγχρονη ελληνική δημιουργία

σε μόδα, φωτογραφία, θέατρο, μουσική, αρθρογραφία, ρεπορτάζ δρόμου.

....................................................................................................................................................................................

Vulva: The magazine in ONE page. Contemporary hellenic creation

in fashion, photography, theatre, music, design, articles, street reportage.